30.11.2012 г. Семинар: Практики и проблеми при изготвяне на оценка на изделия от благородни метали и скъпоценни камъни. Оценка на отнети в полза на държавата изделия. Специфични изисквания.


Семинарът се проведе на 30.11.2012 г. в София, хотел „Шипка”, с институционалната подкрепа на Националната агенция за приходите. Лектори на семинара бяха Даниела Тодорова, началник-отдел „Продажби” при ТД на НАП София и Василка Агова, главен инспектор по приходите в отдел „Продажби” при ТД на НАП София. Представена бе дейността на НАП, свързана с приемането, съхраняването, управляването и продаването на имущества, придобити от държавата в производството по несъстоятелност, конфискувани, отнети и изоставени в полза на държавата, както и продажбите, извършвани по реда на ДОПК. Разгледа се практиката при продажбата на произведения на изкуството, вещи с антикварна или нумизматична ценност, злато, сребро и други благородни метали и скъпоценни камъни или изделия от тях. Коментираха се изискванията към експертните оценки. Наблегна се на специалните разпоредби по отношение на изделията от благородни метали и скъпоценни камъни, залегнали в действащата нормативна уредба и изискванията към изготвянето и подаването на оферта за участие в конкурс за избор на оценител, и изготвянето на коректен оценителски докад. Проведе се дискусия с представяне на добри и лоши практики в експертизата и оценяването на изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, разискваха се специфични казуси и важни въпроси, извърши се обмяна на опит с колеги.

Семинарът бе посетен от представители на Исторически музей Поморие, Музей Чипровци, Райфайзен България ЕАД, митнически експерти, застрахователи, оценители и вещи лица.